Rrip i asteroideve eshte disku i mesem ne Sistemin Diellor gjendet afersisht ne mes te orbitave te planeteve mes Marsit dhe Jupiterit. Ajo eshte e zene nga trupat e shumta ne forme te crregullt te quajtura asteroide apo planete te vogla (planetoide). Rrip asteroideve eshte quajtur edhe rripi kryesor i asteroideve apo rripi kryesor per te dalluar ate nga popullatat e tjera te asteroideve ne Sistemin Diellor sic jane asteroidet afer Tokes dhe asteroidet trojan. Rreth gjysma e masave te brezit permbahet nga kater asteoride te medha:. Ceres, Vesta, Pallas, dhe Hygiea ,masa e pergjithshme e rripit te asteroideve eshte rreth 4% qe e henes, apo 22% e Plutonit, dhe afersisht dyfishi i henes se Plutonit -Charont (diametri i te cilit eshte 1200 km).

Ceres, eshte planeti i vetem xhuxh ne brezin e asteroideve, eshte rreth 950 km ne diameter, ndersa Vesta, Pallas, dhe Hygiea kane diametra mesatare prej me pak se 600 km. Trupat e mbetura shkojne deri ne madhesi te nje grimce pluhuri. Materiali i asteroideve eshte e shperndare ne menyre te holle dhe qe te gjitha sondat kozmike qe kane kaluar pemes nuk kane pesuar demtin nga asteroidet.Megjithate, goditjet ne mes asteroideve te medha ndodhin, dhe keto mund te formojne nje familje te anetareve asteroidesh te cilit kane karakteristika te ngjashme orbitale dhe kompozime.Asteroidet individuale brenda rripit te asteroideve jane kategorizuar nga spektrat e tyre, ne tri grupe themelore: karbonike (lloji-C-), silikat (lloji-S-), dhe te pasur me metal (lloji-M)

Rripi i asteroideve eshte formuar nga mjegullnaja primiteve diellore si nje grup i planetesimals.Planetesimalet jane prekursoret e vogla te protoplaneteve. Goditjet u bene shume te dhunshme, dhe ne vend te bashkoheshin se bashku, planetesimals dhe shumica e protoplaneteve u shpartalluan. Si rezultat i kesaj, 99,9% e mases origjinale e rripit te asteroideve humben ne 100 milione vitet e para te historise se sistemit diellor. Disa fragmente perfundimatre te gjetur ne rrugen e Sistemit Diellor te brendshem, kane cuar qe te kene ndikmet me planetet e brendshme. Orbitat e asteroideve vazhdon te jete dukshem i trazuar sa here qe periudha e tyre e revolucionit rreth Diellit formon nje rezonance me Jupiterit.

Me 22 janar 2014, shkencetaret e ESA’s njoftuan se zbulimin, e avujve te ujit ne planetin xhuxh ceres objektin me te madh ne rripin asteroideve. Zbulimi eshte bere duke perdorur aftesite me infra te kuqe nga Observatori i hapesires Herschel.

Per me shume:

1-https://solarsystem.nasa.gov/planets/meteors/indepth

2-https://en.wikipedia.org/wiki/Asteroid_belt

3-http://www.space.com/16105-asteroid-belt.html

4-http://www.universetoday.com/32856/asteroid-belt/

Perditesimi per here te fundit 6 mars,2017.

Tags:ASTEROIDE, SISTEMI DIELLOR

Advertisements