Alpha Centauri (α Cen) është sistemi më i afërt i yjeve me Sistemin Diellor në një distancë prej 4.37 vite-dritë (1.34 pc). Ai përbëhet nga tre yje: Alpha Centauri A, Alpha Centauri B dhe një xhuxh të vogël dhe të zbehta të kuqe i quajtur Proxima Centauri, që mund të lidhen gravitatcionalisht me dy të tjerët. të dy komponentet kryesore të duken si një objekt i vetëm të një magnitudë të dukshme vizuale -0.27, duke formuar yllin e ndritur në konstelacionin jugor Centaurus dhe ylli i tretë ndritura në qiellin e natës, outshone pas Sirius dhe Canopus.

Karakteristikat
Alpha Centauri A (α Cen A) ka 110% të masës dhe 151.9% shkëlqimit të drites se Diellit, dhe Alpha Centauri B (alfa Cen B) është më i vogël dhe me i fresket, në 90.7% të masës së Diellit dhe 44.5% shkëlqim drite. Gjatë 79,91-vjeçar orbitojn rreth një qendre të përbashkët, distanca në mes tyre ndryshon në lidhje me atë në mes Plutonit dhe Diellit me atë mes Saturnit dhe Diellit Proxima është në distancë pak më te vogël e 1.29 parsecs ose 4.24 vite dritë nga Dielli, duke e bërë yllin më te afërt me Diellin, edhe pse nuk është e dukshme me sy të lirë. Ndarja e Proksima nga Alpha Centauri AB është rreth 0.06 parsecs, 0.2 vjet dritë apo 15.000 njësi astronomike (AU), ekuivalente me 500 herë madhësinë e orbitës Neptun.

Madhësive relative dhe ngjyrat e yjeve në sistemin e Alpha Centauri, në krahasim me Diellin
Alpha Centauri është emri i dhënë në atë që duket si një yll i vetëm me sy të lirë dhe yllin më të ndritshëm në konstelacionin jugor të Centaurus. Në -0.27 madhësisë së dukshme vizuale (llogaritur nga A dhe madhësive B), ajo është e dobet vetem se Sirius dhe Canopus. Ylli i ardhshëm, i shndritshëm në qiellin e natës është Arcturus. Alpha Centauri është një sistem me shumë yje, me dy yjet kryesore të saj Alpha Centauri A (alfa Cen A) dhe Alpha Centauri B (alfa CEN B), të përcaktuara zakonisht për të identifikuar ato si komponentë të ndryshëm të alfa binar Cen AB. Një shok-Proxima Centauri tretë (ose Proxima ose alfa Cen C) -ka një distancë shumë më e madhe se sa ndarjes vërejtur në mes të yjeve A dhe B dhe ndoshta është e lidhur gravitatcionalisht cme sistemin AB. Siç shihet nga Toka, ajo është e vendosur në një ndarje këndore prej 2.2 ° nga dy yjet kryesore. Proxima Centauri do të duket me sy të lirë, si një yll të veçantë nga alfa Cen AB nëse do të ishte e ndritshme të mjaftueshme për t’u parë pa një teleskop. Alpha Centauri AB dhe Proxima Centauri formojnë një yll vizuale dyfishtë. dëshmi të drejtpërdrejta se Proxima Centauri ka një orbitë eliptike tipike të yjeve binare ende nuk është gjetur. Së bashku të tre komponentët bëjë një sistem të trefishtë yll, përmendur nga dy yje vëzhguesve si ylli trefishtë (ose yll shumëfishtë), α Cen AB-C

Advertisements