Ne kete moment, askush nuk eshte i sigurt. Qe nga zbulimi i tyre nga astronomi Galileo Galilei mbi 400 vjet me pare, ne vitin 1610, shkencetaret jane duke u perpjekur per te punuar saktesisht se si keto unaza madheshtore erdhen ne jete, sistemin me i gjere unazor qe ne njohim rreth nje planeti. Unazat jane te perbera nga akulli dhe gur me miliarda copa qe variojne ne madhesi nga nje kokerr e rëre. Unazat jane me qindra e mijera kilometra te gjera, por vetem disa dhjetera deri ne qindra metra te trasha. Saktesisht ka disa ide se si u formuan , megjithate, mbetet ende i nje mister per shkencetaret dhe astronomet.

Nje teori kryesore eshte se unazat jane mbetjet e nje ose te disa henave qe dikur rrotulloheshin rreth Saturnit. Eshte e mundur qe nje hene mund te kete qene shqyer nga nje kombinim i gravitetit te Saturnit dhe ndikimin e henave te tjera, duke shkaktuar qe mbeturinat e saj te jene te shperndara rreth planetit ne nje unaze. Unaza mund te jen formuar, ose ndoshta jane shtuar, duke kaluar kometat dhe asteroidet duke u terhequr nga graviteti i madh i Saturnit dhe, nga ana tjeter, edhe duke thyer perveç ne shume fragmente te vogla, duke hyre ne nje orbite rreth Saturnit qe u rrafshuan gjate periudhave te medha dhe u kthyen ne unaza te holla dhe te gjera, por me teper te gjera qe ne i shohim sot.

Shiko video:

Perditesimi per here te fundit 15 shkurt,2017.

Tags:CASSINI, PLANETET, SATURNI, SISTEMI DIELLOR

Advertisements