-Fantastike.
Shkencetaret kane publikuar nje harte rekord 3D te galaktikave te largeta. Qindra shkencetare u mblodhen per te bere harten me te madhe 3D te universit, e cila tregon 1.2 milione galaktika deri ne 6 miliard vite-drite larg. Harta gjithashtu u ka lejuar shkencetareve per te bere disa matje me te sakta te forces se energjise se erret qe eshte ngarja e zgjerimit te shpejte te universit. Nje koleksion i letrave qe pershkruaj rezultatet jane paraqitur ne njoftimet e revistes mujore e Royal Astronomical Society. Te dhenat e mbledhura prbejne vetem nje pjese te vogel te te gjithe universit, dhe ne imazhin e mesiperm jane pozicione te galaktikave -ato jane te perfaqesuar nga pika me ngjyra, ku e verdha tregon galaktikat me afer Tokes dhe ngjyra vjollc tregon galaktika me te larg. Imazhi mbulon rreth 1 / 20-ten te qiellit dhe perfaqeson nje pjese te universit 6 miliarde vite-drite te gjere, 4.5 miliarde vjet drite te larte, dhe 500 milion vite-drite te trashe.

Advertisements