Ketu mund ta shihni pamjen ne You Tube:https:View on YouTube

Per per here te dyte ne nje vit, nje aparat fotografik ne bordin e observatorit te thelle te hapesires se NASA (DSCOVR) sateliti ka kapur nje pamje te henes, si ajo u shperngul ne frontin e anes se ndriçuar nga dielli te Tokes.

“Per here te dyte ne jeten e DSCOVR, hena u zhvendos ne mesin e anijes dhe Tokes”, tha Adam Szabo, shkencetari i projektit DSCOVR ne Goddard të NASA-s në Greenbelt, Maryland. “Projekti ka regjistruar kete ngjarje me 5 korrik me te njejtin ritem si e vitit te kaluar.”

Imazhet u kapen nga (EPIC), nje kamer-teleskop,kater-megapixel CCD ne bordin DSCOVR 1 milion milje nga Toka. Nga pozita e saj ne mes te diellit dhe tokes, DSCOVR kryen misionin e saj primar te monitorimit te eres diellore ne kohen reale nga (NOAA).

EPIC mban nje pamje te vazhdueshme te anes se ndricuar te Tokes plotesisht si ajo rrotullohet, duke siguruar vezhgimet shkencore te ozonit, bimesis,lartesis se reve dhe aerolave ne atmosfere. Kamera EPIC eshte ofruar nga nje seri e imazheve te Tokes per te lejuar studimin e variacioneve te përditshme mbi te gjithe globin.

Keto imazhe jane marre ne mes te 4 korrikut ne 11:50 te darkes EDT dhe korrik 5 ne 3:18 paradite EDT (0350 UTC dhe 0718 UTC me 5 korrik), duke treguar se si hena leviz mbi oqeanet indian dhe te Paqesorit. Poli i Veriut eshte ne krye te imazhit.

Heren e fundit kur EPIC ka kapur kete ngjarje ishte ne mes te darkes me 16 korrik 2015

“ngjyrat natyrale” te imazhet te Tokes epike jane te krijuara duke kombinuar tre ekspozime te veçanta monokrome te marra nga kamera ne suksesion te shpejte. EPIC merr nje seri prej 10 imazheve duke perdorur filtra te ndryshme fantazme – nga ultravjollce ne infra te kuqe – per te prodhuar nje shumellojshmeri te produkteve te shkences. e kuqe, e gjelbert dhe blu.

Credits: NASA/NOAA

Tags:  Earth’s Moon, Eclipses and Transits, Goddard Space Flight Center, Solar System
Advertisements