Orbiteri Henor i NASA’s (LRO) ka kapur nje pamje unike te Tokes nga pozita e favorshme e LRO’s ne orbite rreth Henes.

“Imazhi eshte thjesht mahnites”, ka thene Noah Petro, Zevendes i Projektit per LRO ne Goddard te NASA-s ne Greenbelt, Maryland. “Imazhi i Tokes ngjall imazhin e famshem” Blue Marble “i marre nga Astronauti Harrison Schmitt gjate misionit Apollo 17, 43 vjet me pare, e cila gjithashtu tregoi Afriken te dukshem ne foto.”

Ne kete imazh shohim token e cila po del mbi horizontin henor nga pikepamja e anijes, me qender te Tokes vetem ne brigjet e Libise (ne 4.04 grade veri, 12.44 grade perendim). Zonat e tjera te medha jane – shkreteria e saharase pertej eshte Arabia Saudite.Brigjet e Atlantikut dhe Paqesorit,brigjet e Amerikes se Jugut jane te dukshme ne te majte.

LRO u nis me 18 qershor, 2009, dhe ka mbledhur nje thesar te dhenash me shtate instrumentet e saj te fuqishme, duke e bere nje kontribut te paçmuar ne njohurite tona rreth Henes. LRO perjeton 12 ngritje te tokes mbi horizontin henor çdo dite; Megjithate anija eshte pothuajse gjithmone e zene ne marrjen e imazheve henore por ne nje menyre rralle ka mundesi qe instrumentet e saj te drejtohen per te kapur nje pamje te Tokes. Here pas here LRO vezhgon ne hapesire per te marre verejtjet e atmosferes jashtezakonisht te holle te henes dhe te kryeje matjet e kalibrimit. Gjate ketyre levizjeve ndonjehere Toka (dhe planetet e tjera) kalojne neper fushen e pamjes dhe dhe LRO merr kesilloj imazhesh.

Ky imazh eshte i perbere nga nje seri te imazheve te marra me 12 Tetor 2015 kur LRO ishte rreth 83 milje (134 kilometra) siper kraterit te Henes Compton. Kapja e nje imazhi te Tokes dhe henes me instrument dhe kamerat e LRO-se (LROC) eshte nje detyre e komplikuar. Se pari anija duhet te jete e mbeshtjelle ne anen e (ne kete rast 67 grade), atehere anija merr drejtimin e udhetimit per te maksimizuar gjeresine e horizontit henor ne  kend te ngushte te kameras LRO-s. E gjithe kjo ndodh ndersa LRO po udheton me- shpejt se 3,580 milje ne ore (rreth 1,600 metra per sekonde) ne raport me siperfaqen e Henes !

Perditesimi per here te fundit 22 prill,2017.

Image Credit: NASA/Goddard/Arizona State University

Tags:HENA, PLANETI TOKE, SISTEMI DIELLOR

Advertisements