Pluto nuk eshte aq mjaft i vetmuar sa shkencetaret kishin menduar.

Astronomet kane zbuluar nje planet xhuxh ne Brezit Kuiper, unazen e objekteve te akullta pertej Neptunit. Por kjo bote e sapozbuluar, i quajtur 2015 RR245, eshte shume me e larget se Plutoni, dhe rrotullohet rreth diellit nje here ne 700 vjet tokesore, kane thene shkencetaret. (Pluto kompleton nje xhiro rreth diellit cdo 248 vjet tokesore.)

Madhesia e sakte e 2015 RR245 nuk dihet ende, por studiuesit mendojne se eshte rreth 435 milje (700 kilometra) i gjere. Pluto eshte banori me i madh i Brezit Kuiper, me nje diameter prej 1,474 milje (2371 km).

Astronomet jane ende duke punuar per detajet e orbites eliptike te 2015 RR245, por objekti duket qe vjen afer diellit, rreth 34 njesi astronomike (AU), dhe distanca me e larget 120 AU. (Nje AU eshte distanca mesatare Toke-diell-. Rreth 93 milion milje, ose 150 milion km)2015 RR245 do te beje qasjen e saj me te afert me diellin ne vitin 2096, thane studiuesit.

Video:http://www.space.com/33387-dwarf-planet-discovery-2015-rr245.html#ooid=pqcGFvNDE6ySl21l9xCjLGduGRpnHYg-

Referencat:

1-http://www.space.com/33387-dwarf-planet-discovery-2015-rr245.html

2-http://cfht.hawaii.edu/en/news/NewDwarfPlanet/

Perditesimi per here te fundit 18 shkurt,2017.

Tags:ASTEROIDE, EKSPLORIMI I SISTEMIT DIELLOR, PLANETET XHUXH

Advertisements