Me poshte eshte paraqitur lista e planete xhuxh:Pluto, Eris, Ceres, Haumea, MakeMake.

______________________________________________________

Planeti Xhuxh Pluto

Distanca me diellin:5,906,404,628 km ose 39 AU

Distanca nga Toka;5,700,000,000 km ose 38.5 AU

Diametri:2.274

Masa:1,27e22kg

Rrotullimi rreth diellit:248

Rrotullimi rreth vetes:6.4 ore

Madhesia(Toka=1):0,002

Graviteti(toka=1):0,06

Karekteristika rreth planetit:

Plutoni rrotullohet pertej orbites Neptunit . Ai eshte shume me i vogel se çdo planet zyrtar dhe klasifikohen tani si nje Dwarf Planet = planet xhuxh. Plutoni eshte me i vogel se shtate prej henave te Sistemit Diellor (Io, Europa, Ganymede, Callisto, Titan dhe Triton). Pluto eshte zbuluar ne vitin 1930 nga astronomi Clyde Tombaught ne observatorin Howell ne Arizona. Pluto eshte i perbere nga me shume se 98 % te azotit te akullit dhe gjurme metani dhe monksidi karboni. Planeti rrotullohet ne drejtim te kundert nga shumica e planeteve te tjere. New Horizons eshte sonda e vetme qe ka vizituar planetin. Sonda mberriti ne Pluto me 14 korrik 2015 pas nje rrugetimi 9 vjecar neper hapesire. NH na dha shume informacione rreth planetit,  qe ishin enigme me pare. Pluto ka 5 hena te njohura deri me tani: Charont qe eshte hena me e madhe dhe Stix, Nix, Kerberos dhe Hydra.

pluto

Planeti Xhuxh Ceres

Distanca me e afert me diellin:446,000,000 km

Distanca nga Toka;270,400,000 km

Diametri:950 km

Masa:9.43×0.07×1020 kg

Rrotullimi rreth diellit:4.6 vjet

Rrotullimi rreth vetes:6.4 ore

Graviteti:0.27m/s

Karekteristika rreth planetit:

Ceres është deri tani asteroidi me i madh. Ceres është planeti me i vogel i kategorive Dwarf= Xhuxh.Planeti Ceres eshte zbuluar ne vitin 1776 nga Johann Daniel Titius.Cers eshte asteroidi me i madh midis Marsit dhe Jupiterit.Perberja e siperfaqes eshte mjaft e ngjashme me ate te asteroideve te klasit C.Cers ka materiale te hidroterizuara,te cilat tregojne pranine e ujit dhe akullit ne siperfaqe.Perberesit te tjere jane hekuri i pasur me minerale argjilore.Ceres ka nje temeperature siperfaqesore realativisht te ngrohte me temperatura 255 Kelvin. Ceres eshte vizituar nga Sonda Dawn e NASA’s ne vitin 2015.

pia19185-cr.jpg

Planeti Xhuxh Eris

Distanca nga dielli:68 AU

Distanca me e larget me diellin:97.685 AU

Distanca me e afert me diellin:37.911 AU

Diametri:1,445 milje

Masa:9.43×0.07×1020 kg

Graviteti:2.7m/s

Karekteristika rreth planetit:

Eris eshte me i madhe se Plutoni. Zbulimi u njoftua me 29 korrik, 2005, te njejten dite, si Makemake dhe dy dite pas Haumea. Ekipi kerkues kishte qene sistematikisht ne skanim per trupat e jashtme te medha te Sistemit Diellor per disa vjet, dhe kishte qene i perfshire ne zbulimin e disa objekteve tjera te medha, duke perfshire 50.000 Quaoar, 90482 Orcus, dhe 90377 Sedna. Eris gjendet ne brezin kuiper pertej orbites se Neptunit dhe eshte nje bote e akullt. Eris shpesh here eshte aq large nga dielli, saqe atmosfera rrezohet dhe ngrin ne siperfaqe ne nje form lustre te akullt. Eris ben pothaujse nje orbite pothuajse vezake rreth diellit. Ka nje hene te njohur deri me tani Dysmonia. Dysmonia ka nje diameter prej 350 deri ne 460 km dhe rrotullohet rreth Eris cdo 16 dite.

2007-0613eris.jpg

Planeti xuxh Haumea

Distanca me e afert nga dielli:51,483 AU

Distanca me e larget nga dielli;34,952 AU

Distanca mesatare nga dielli:43,.218 AU

Rrotullimi rreth diellit: 284 vite Rrotullimi rreth vetes; cdo 4 ore Zbuluar: 24 dhjetor 2004 Shpejtesia orbitale:4.531m/s

Hena te njohura: 2,Hiake dhe Namaka.

Haumea eshte nje planet xhuxh i gjendur ne brezin kuiper. Haumea besohet se eshte e perbere nga shtresa shkembi dhe akullli. Haumea ndryshe nga planetet e tjere xhuxh ka nje forme te shtypur ne pole dhe me te gjere ne ekuator. Largesia e planetit nga njeri cep ne tjetrin arrin gjatesine prej 1920 km dhe gjatesia ne ekuator arrin ne 990 km.

2003EL61art.jpg

Planeti xhuxh Make Make

Distanca me e afert nga dielli:52.840 AU

Distanca me e larget nga dielli;38.590 AU

Distanca mesatare nga dielli:45.715 AU

Rrotullimi rreth diellit:309 vite Zbuluar:31 mars 2005

Hena te njohura:1,s/2015

Diametri:1400 km ose 870 milje

Make Make eshte nje planet xhuxh i gjendur ne brezin kuiper. MakeMake besohet se eshte objekti me i madh ne brezin kuiper. MakeMake ka nje diameter 2/3 te plutos. Ky planet xhuxh eshte zbuluar ne vitin 2005 me 31 mars nga nje ekip astronomesh te udhehequr nga Michael E Brown. Make Make ka nje satelit. U zbulua me 26 prill 2016 nga teleskopi Hubble. Kjo hene ka nje diameter prej 175 km dhe orbiton planetin xhxuh ne nje distance prej 21,00 km cdo 12 dite.

download

Me shume info rreth planeteve xhuxh,mund te gjeni ne : https://solarsystem.nasa.gov/planets/dwarf

Perditesimi per here te fundit 7 janar, 2017.

Tags:CERES, NEW HORIZONS, PLANETET XHUXH, PLUTO, SISTEMI DIELLOR, SONDA DAWN

Advertisements