Duke perdorur teleskopin Hubble te NASA-s, astronomet kane kryer kerkimin e pare per atmosferat e buta rreth planeteve, planete me madhesi te tokes jashte sistemit tone diellor dhe kane gjetur indikacione qe rrisin shanset per banim ne dy egzoplanete.

Ne menyre te vecante, ata zbuluan se eksoplanetet Trappist-1b dhe Trappist-1C, jane rreth 40 vite drite larg, nuk ka te ngjare qe te kete atmosfere te dominuar me hidrogjen qe gjenden zakonisht ne botet e gazta.

“Mungesa e hidrogjenit dhe heliumit rrit shanset per banim ne keto planete,” tha anetari i ekipit Nikole Lewis i Institutit te Teleskopeve shkencor hapesinor(STScI) ne Baltimore. “Ne qofte se ata kishin hidrogjen dhe helium, nuk ka asnje shans qe ose njeri prej tyre potencialisht mund te mbeshtes jeten, sepse atmosfera e dendur do te veproje si nje sere.”

Julien de Wit i Massachusetts Instituti i teknologjise ne Cambridge, Massachusetts, te udhehequr nga nje ekip shkencetaresh vezhguan planetet ne drite -infra te kuqe duke perdoru kameran me fushe te gjere te Hubble-it. Ato perdoren spektroskopi me deshifrim te drites dhe zbuluan te dhena per perberjen kimike te nje atmosfere. Ndersa permbajtja e atmosferes eshte e panjohur dhe do te duhet te presin vezhgime te metejshme, perqendrimi i ulet i hidrogjenit dhe heliumit ka ngacmuar shkencetaret per keto implikime.

“Keto vezhgime fillestare te Hubble jane nje i pare hap premtues per te mesuar me shume rreth ketyre boteve te aferta, nese ata mund te jene shkembore si Toka, dhe nese ata mund te mbeshtesin jeten,” thote Geoff Yoder. “Kjo eshte nje kohe emocionuese per hulumtimin e egzoplaneteve nga NASA.”

Planetet rrotullohen rreth nje ylli te kuq xhuxh te pakten 500 milion vjet te vjeter, ne konstelacionin e Ujorit. Ato u zbuluan ne fund të 2015 me ane te nje seri te verejtjeve nga teleskopi (Trappist), nje teleskop robotik Belg i vendosur ne Observatori e ESA-s ne La Silla ne Kili.

Trappist-1b kompleton nje orbite rreth yllit te tij te kuq xhuxh ne 1.5 dite dhe Trappist-1c ne 2.4 dite. Planetet jane ne mes 20 dhe 100 here me afer yllit te tyre se Toka eshte me diellin. Per shkak se ylli i tyre eshte shume me i dobet se dielli yne, studiuesit mendojne se te pakten nje nga planetet, Trappist-1c, mund te jete brenda zones se banueshme te yllit, ku temperaturat e moderuara mund te lejoje per uje te lengshem.

Me 4 maj, astronomet, shfrytezuan tranzitimin e rralle e te njekohshme, kur te dy planetet kaluan perpara yllit te tyre brenda disa minutash nga njeri-tjetri, per te matur driten e yjeve se si ajo filtrohet permes ndonje atmosfere ekzistuese. Ky transit i dyfishte, ndodh vetem cdo dy vjet.
Burimi:http://www.nasa.gov/press-release/nasa-s-hubble-telescope-makes-first-atmospheric-study-of-earth-sized-exoplanets

Per me shume rreth teleskopit Hubble,vizitoni:http://www.nasa.gov/hubble

Perditesimi per here te fundit 23 shkurt,2017.

Tags:EGZOPLANETE, HUBBLE, UNIVERSI

 

Advertisements