Ky eshte koncepti i nje artisti persilueten ekstrasolare te planetit HAT-P-11B se si ajo kalon yllin e tij mëmë. Planeti u vu re kur ai kaloi perballe yllit te saj per te mesuar me shume ne lidhje me atmosferen e saj.

Ne kete metode, e njohur si transmetimin apo thithja spektroskopike, filtra e drites se ylli arrin buze e atmosferes se planetit dhe ne teleskop. Nese molekulat si avujt e ujit jane te pranishem, ata thithin driten e yllit, duke lene obsevime te dallueshme ne driten qe arrin teleskopet tane. Duke perdorur kete teknike, astronomet zbuluan qiellin e paster dhe avujt e ujit me avull ne planet.

Ky planet gjendet peraferisht 122 vite drite larg nga toka,ne drejtim te yjesise se Mjellmes.

Ky planet eshte planeti me i vogel tranzituesi injohur kur u zbulua per here te pare ne janar te 2009, me nje rreze prej rreth 5 here ate te Tokes; por eshte me masiv se Gliese 436 b ne nje mase te vertete 26 here me shume se ate Tokes. Ky planet rrotullohet rreth te njejtes distance nga ylli si 51 Pegasi b . Megjithate, orbita e ketij planeti eshte i çuditshem, rreth 0.198 AU, me nje anim prej rreth 103 grade ne krahasim me rrotullimit e yllit te saj.

Advertisements