Me 6 korrik 2016, inxhinieret udhezuan Observatorin Dinamik diellore te NASA-s, ose SDO, te rrokulliset ne nje aks 360 grade. SDO ka kryer shtate ore manovrimi, duke prodhuar disa te dhena marramendese.Per kete periudhe kohore, imazhet e SDO – jane marre cdo 12 sekonda . Kjo video eshte marre nga instrumenti atmosferik i Imazheve ne gjatesi vale ekstreme ultraviolet qe jane zakonisht te padukshme per syte tane, por e ngjyrosur ketu ne ar per shikim me te lehte.Kjo ndodh dy here ne vit per te ndihmuar imazhet magnetike te SOD’s, ose HMI, instrumente qe merr matje te te sakta te gjymtyreve diellore, buze e jashtme e diellit sic shihet nga SDO.Siperfaqja diellore eshte dinamike, duke cuar ne deformime te rastit. Kjo e ben te veshtire per IHM per te gjetur buzet e diellit eshe kur eshte ende ne menyre sferike te perkryer.

animation of SDO imagery showing 360-degree maneuver
HMI gjurmon variacione ne gjymtyret diellore me kalimin e kohes per te na ndihmuar te kuptojme se si forma e diellit ndryshon ne lidhje me ciklin diellor, modelin 11-vjecar te diellit dhe te aktivitetit diellor. Sa me shume qe ne dime per ate qe drejton kete aktivitet – aktivitet qe mund te perfshije shperthimet gjigante te materialit diellore dhe rrezatimi qe mund te krijoje rrezik per satelitet dhe astronautet – aq me mire mund nje dite te parashikojme fillimin e saj.

Credits: NASA’s Goddard Space Flight Center/SDO/Joy Ng

Tags:  Goddard Space Flight Center, SDO (Solar Dynamics Observatory), Solar System, Sun

http://www.nasa.gov/feature/goddard/2016/nasa-s-sdo-takes-a-spin

Advertisements