Nje asteroid i vogel eshte zbuluar ne nje orbite rreth diellit qe mban ate si nje shoqerues i vazhdueshem i tokes, dhe ajo do te mbetet keshtu per shekuj me radhe.
Ky asteroid i ri, i emeruar 2016 HO3, ben nje orbite krejtesisht eliptike perreth tokes. Ai eshte shume i larget qe te konsiderohet si nje satelit ose hene e vertete i planetit tone, por gjithsesi mund te konsiderohet si “kuaz-satelit”i tokes.
Asteroidi ka nje mase 120 deri ne 300 kembesh (ose 40 deri ne 100 meter ) ne diameter.
Dhe ne nje distance prej 9 milione milje (14 milione km ) nga toka.

asteroid20160615-16.jpg
Pamje e orbites se kuaz-satelitit dhe tokes.

Asteroid 2016 HO3 ishte i shikuar per here te pare me 27 prill 2016, nga Pan-Starrs 1, nje teleskop per studimin e asteroideve ne Haleakala, Hawaii, qe operohet nga Universiteti i Hawaii-t te Institutit te Astronomise dhe financuar nga Zyra Koordinuese Planetare e Mbrojtjes se NASA-s.

Aphelion 1.105500933206085  AU(165.38058566449 Gm)
Perihelion 0.8969589366101743 AU (134.18314702221 Gm)
1.00122993490813 AU (149.78186634335 Gm)
Tags:  Asteroids, Jet Propulsion Laboratory, Solar System

Credit: NASA/JPL-Caltech

Advertisements