Vrimat e zeza supermasive ne univers jane si nje kor i rrepte i kenduar ne gjuhen e rrezeve X. Kur vrimat e zeza terheqin materien perreh , le jashte nje shperthim te fuqishem te rrezeve X. Kjo kenge e rrezeve X qe vjen nga nje kor prej miliona vrimash te zeza, mbush gjithe qiellin – Nje fenomen qe astronomet e quajne sfondi kozmik i rrezeve x.

Misioni Chandra i NASA-s ka arritur te identifikojshume nga ato qe quhen vrimat e zeza aktive qe kontribojne ne kete sfond te rrezeve x.

Te dhenat e reja nga teleskopi NUSTAR i NASA-s, per here te pare, ka filluar per te identifikuar nje numer te madh te vrimave te zeza jashte energjise se larte te rrezeve x. Ose, si astronomet e quajne, NUSTAR ka bere progres te rendesishem ne zgjidhjen e sfondit te larte te energjise se rrezeve X.

Rezultatet ne fund te fundit do te ndihmojne astronomet te kuptojne se si modelet e te ushqyerit te vrimave te zeza supermasive ndryshojne me kalimin e kohes. Ky eshte nje faktor kyc ne rritjen e jo vetem vrimave te zeza, por edhe te galaktikave qe i presin ato.

Si vrimat e zeza rriten, graviteti i tyre intensiv terheq materialin duke e marre ne drejtim te vet. Materiali nxehet ne temperatura perveluese, dhe grimcat rriten per tu mbyllur shpejtesine e drites. Se bashku, keto procese tek rrethinat e vrimave te zeza shkelqejne me rrezet x . Nje vrime e zeze supermasive me nje furnizim te bollshem te karburantit, ose gazit, do te leshoj energji me te larte te rrezeve x.

NUSTAR eshte teleskopi i pare ne gjendje per te perqendruar keto energji te larta te rrezeve ne foto te mprehta.

Credits: NASA/JPL-Caltech

http://go.nasa.gov/2ay6xzp

http://www.nasa.gov/nustarhttp: & //www.nustar.caltech.edu/

Tags:  Black Holes, Jet Propulsion Laboratory, NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array), Universe
Advertisements