-Cfare ka brenda Ceres? Gjetjet e reja nga te dhenat e gravitetit.
“Te dhenat e reja sugjerojne qe Ceres ka nje te brendshme te dobet, dhe se uji dhe materialet e tjera te lehta pjeserisht jane ndare nga shkembi gjate nje faze te ngrohjes se hershme ne historine e saj,” tha Ryan Park, autori kryesor i studimit i JPL te NASA’s, Pasadena, Kaliforni.

Fusha e gravitetit e Ceres ‘eshte matur duke monitoruar sinjale te radios derguar nga Dawn, dhe pastaj mori perseri udhezimet ne Toke nga Rrjeti i thelle i hapesire te NASA-s. Ky rrjet eshte nje koleksion i antenave te medha ne tre vende rreth globit qe te komunikojne me anijen nderplanetare. Perdorimi i ketyre sinjaleve,u lejon shkencetareve mund te masin shpejtesine e anijes per nje saktesi prej 0.004 inc (0.1 milimetra) per sekonde, dhe pastaj te llogarisin detajet e fushes se gravitetit.

Ceres ka nje tipar te vecante te quajtur “ekuilibri hidrostatik”, e cila u konfirmua ne kete studim. Kjo do te thote qe e brendshmja e Ceres ‘eshte i dobet mjaftueshem qe forma e tij eshte i komanduar nga menyra se si ajo rrotullohet. Shkencetaret arriten ne kete perfundim duke e krahasuar fushen e gravitetit te Ceres,per formen e saj. Ekuilibrit hidrostatik e Ceres eshte nje arsye pse astronomet e klasifikuan trupin si nje planet xhuxh ne vitin 2006.

Advertisements