NASA eshte duke udhehequr boten ne nje udhetim ne Mars, dhe te enjten agjencia ka leshuar nje permbledhje te detajuar te ketij plani ne raportin e saj, “Udhetim i NASA-s ne Mars:. Pionieret e ardhshem te eksplorimit hapesinor”

“NASA eshte me afer dergimit te astronauteve amerikane ne Mars se ne cdo moment te historis tone”, tha Administratori i NASA’s Charles Bolden. “Sot, ne po publikojme detaje shtese ne lidhje me udhetimin tone ne Mars dhe se si ne jemi te gjithe gjate perafrimin te punes sone ne mbeshtetje te ketij qellimi. Ne javet e ardhshme, une shoh perpara per te vazhduar per te diskutuar detajet e planit tone me anetaret e Kongresit, si dhe per parnetert tane nderkombetare , shume prej te cileve do te marrin pjese ne Kongresin Nderkombetar javen e ardhshme. “u shpreh administratori i NASA’s-Bolden

Planin mund ta lexoni ketu online:http://go.nasa.gov/1VHDXxg

nasas-journey-to-mars-vertical.jpg

Credits: NASA

Udhetimi ne Mars kalon tre pragje, secila me sfida ne rritje se si njerezit levizin larg nga Toka. NASA eshte duke e menaxhuar keto sfida duke zhvilluar e demonstruar aftesite ne rritje:

Hulumtimi i Tokes eshte e fokusuar ne hulumtimet ne bordin e Stacionit Nderkombetar te Hapesires. Nga ky laborator i klasit boteror ne mikrogravitet, ne jemi duke testuar teknologjite dhe avancimin e shendetit te njeriut dhe hulumtim e performances qe do te mundësoje udhetime ne hapesiren e thelle, misione me kohezgjatje te medha.

NASA do te mesoje per te kryer operacione komplekse ne nje mjedis hapesinor te thelle qe lejon ekipet te kthehen ne Toke ne disa dite.

“Strategjia e NASA-s lidhet me aktivitetet dhe zhvillimin e aftesive per udhetimin ne Mars dhe nje te ardhme me nje prani te qendrueshme njerezore ne hapesiren e thelle,” tha William Gerstenmaier, administratori i asociuar per eksplorimin e njeriut dhe Operacionevt ne Shtabin e NASA-s.

NASA eshte duke bere territor te ri, dhe ne do tr prrshtatemi me zbulimet e reja shkencore dhe mundesi te reja. Perpjekjet tona aktuale jane fokusuar ne copa te arkitektures qe ne e dime qe jane te nevojshme. Paralelisht, ne vazhdojme te persosin nje arkitekture te evolucionit per aftesite qe kerkojne hetime te metejshme. Keto perpjekje do te percaktojë dy dekadat e ardhshme ne udhëtimin ne Mars.

Shiko video:

Per me shume

1-https://www.nasa.gov/content/journey-to-mars-overview

2-https://www.nasa.gov/content/preparing-for-mars

3-https://www.nasa.gov/topics/journeytomars/index.html

4-https://astroalbastronomy.wordpress.com/category/udhetimi-ne-mars/

Perditesimi per here te fundit shkurt,2017.

Tags:EKSPLORIMI I SISTEMIT DIELLOR, MARSI, NASA, UDHETIMI NE MARS

Advertisements