Pioneer 10 (fillimisht i caktuar si Pioneer F) eshte nje sonde hapesinore amerikane, e cila peshon 258 kg (569 paund), qe perfundoi misionin e pare ne planetin Jupiter. Ky projekt eksplorimi hapesinor eshte realizuar nga Qendra e NASA ”Ames Research” ne Kaliforni, dhe sonda hapesinore eshte prodhuar nga TRW Inc.

Pioneer 10 ishte mbledhur rreth nje nje forme autobusi gjashtekendor me nje diameter 2.74 metra (9 kembe) , dhe anija ishte ne tjerre te stabilizuar rreth boshtit te antenes. Fuqia e saj elektrike u sigurua nga kater gjeneratore radioskopik-termoelektrik qe ka nje fuqi te kombinuar 155 vatesh ne nisje.

Ajo ishte nisur me 2 mars 1972, nga nje rrakete Atlas-Centaur nga Kepi Canaveral, Florida. Ne mes te 15 korrikut, 1972, dhe 15 shkurt, 1973, ajo u be anija e pare qe kaloj neper rripin e asteroideve. Fotografimi i Jupiterit filloi 6 nentor, 1973 ne nje rreze prej 25.000.000 kilometra (16,000,000 mi), dhe nje total prej rreth 500 imazhe jane transmetuar ne toke. Qasja me e afert me planetin ishte me 4 dhjetor, 1973, ne nje rreze prej 132,252 kilometra (82.178 mi). Gjate misionit, instrumentet ne bord jane perdorur per te studiuar rripin e asteroideve, mjedisin perreth Jupiterit, ererat diellore, rrezet kozmike, dhe perfundimisht tani arrin jashte Sistemit Diellor ne zonen e quajtur heliosfere.

Komunikimet ne radio ishin humbur me Pioneer 10 me 23 janar 2003, per shkak te humbjes se energjise elektrike te transmetuesit te tij ne radio, me nje distancë prej 12 miliard kilometra (80 AU) nga Toka.

Fotoja: koncept grafik nga NASA.

Perditesimi per here te fundit 10 shkurt,2017.

Tags:EKSPLORIMI I SISTEMIT DIELLOR, JUPITERI, NASA

Advertisements