Nga :Goddard Institute for Space Studies

Venus mund te kete pasur nje oqean te ceket te lengshem me uje dhe temperatura te pertshtatshme per banim ne siperfaqe per deri ne 2 miliarde vjet te historise se saj te hershme, ne perputhje me modelimin kompjuterik te klime se lashte te planetit Venus nga shkencetaret ne Institutin per studime hapesinore te NASA Goddard (GISS) ne New york.

Gjetjet, jane botuar kete jave ne revisten ”Geophysical Research Letters”, jane marre me nje model te ngjashem te llojit qe perdoret per te parashikuar ndryshimin ne te ardhmen te klimes ne Toke.

“Shume nga te njejtat mjete qe perdorim per te modeluar ndryshimi i klimes ne Toke mund te pershtatet per te studiuar klimen ne planetet e tjera, si kaluara dhe e tashmja”, tha Michael Way, nje studiues ne GISS dhe autori kryesor i letres. “Keto rezultate tregojne se Venusi i lashte mund te kete qene nje vend shume i ndryshem se sa eshte sot.”

Venus sot eshte nje bote djallezore. Ajo ka nje mase derrmuese te dioksidit te karbonit ne atmosfere ,rreth 90 here me shume se ne toke. Nuk ka pothuajse avuj te ujit. Temperaturat arrijne 864 grade Fahrenheit (462 grade Celsius) ne siperfaqe te saj.

Shkencetaret prej kohesh kane teorizuar se Venusi eshte formuar nga perberesit te ngjashme me ato Tokrs, por ite ndjekur nga nje rruge e ndryshme evolutive. Matjet nga misioni Pioneer te NASA-s ne Venus ne vitin 1980 per here te pare sygjeruan se Venusi fillimisht mund te kete pasur nje oqean. Megjithate, Venusi eshte me afer diellit se sa Toka dhe merr shumr me shume rreze dielli. Si rezultat, oqeanet e hershme te planetit kane avulluar, molekulat e ujit-dhe avujt u thyen nga rrezatimi ultravjollce, dhe hidrogjeni  iku ne hapesire. Pa uje te mbetur ne siperfaqe, dioksidi i karbonit ka ndertuar atmosferen, duke cuar ne nje te ashtuquajtur efekti sere i arratisur qe krijoi kushtet aktuale.

Nje faktor tjeter qe ndikon te klima e nje planeti eshte topografia.
Studimet e meparshme kane treguar se sa shpejt vishet nje planet rreth boshtit te saj dhe ndikon nese ai ka nje klime te banueshme. Nje dite ne Venus eshte 117 dite tokesore. Deri kohet e fundit, ishte supozuar se ka nje atmosfere te trashe si ajo e Venusit dhe eshte e nevojshme per planetin qe te kete norme te ngadalte rotacioni. Megjithate, hulumtimet me te reja kane treguar se atmosfera e holle si ajo e Tokes moderne mund te kete prodhuar te njejtin rezultat. Kjo do te thote se nje Venus i lashte me nje atmosfere si te tokes mund te kete pasur te njejtin ritem rotacionit qe ka sot.

Michael Way dhe koleget e tij te GISS kane simuluar kushtet e nje fillimi hipotetik me nje atmosfere te ngjashme me te Tokes, nje dite per aq kohe sa diten e tanishme ne Venus ‘, dhe nje oqean te ceket ne perputhje me te dhenat e para nga anija Pioneer. Hulumtuesit kane shtuar informacion ne lidhje me topografine e Venus ‘nga matjet e radareve te marra nga misioni Magellan i NASA-s ne vitet 1990, dhe per te mbushur ultesira me uje. Edhe keshtu, Venusi i lashte ende mer rreth 40 per qind me shume rrezet e dielli se sa Toka ben sot.

Credits: NASA’s Goddard Institute for Space Studies, New York City

Perdititesimi per here te fundit 12 janar, 2018.

Tags:NASA, PLANETET, SISTEMI DIELLOR, VENUSI

 

Advertisements