Diej te dyfishte! Nje planet i ri qe rrotullohet rreth 2 yjeve eshte zbuluar duke perdorur teleskopin hapesinor Kepler te NASA’s. Yjet ketu jane te ngjashme me diellin, me njerin pak me te madh se sa diellin dhe tjetri pak me i vogel. Planeti ka nje mase dhe rreze pothuajse identike me ate te Jupiterit, duke e bere ate planetin me te madh tranzit te gjetur ndonjehere qe orbiton dy yje.

Nese ju hedhni syte drejt konstelacionit Mjellma, ju do te jeni ne drejtim te kerkimit te planetit me te madh te zbuluar rreth nje sistemi me dy yje. Eshte e teper e veshtire per ta pare me sy te lire, por nje ekip i udhehequr nga astronomet e NASA’s Goddard se qendres se fulutirimit te hapesires,kane perdorur teleskopin hapesinore Kepler per te identifikuar planetin e ri, te quajtur Kepler -1647b.

Planeti Kepler-1647 eshte 3,700 vite drite larg dhe rreth 4,4 miliarde vjet i vjeter, pothuajse ne te njejten moshe si te Tokes.
Ashtu si Jupiteri, megjithese, Kepler-1647b eshte nje gjigant i gazte, e ben ate te pamundur per te pritur jeten. Megjithate, ne qofte se planeti ka hena te medha,ato potencialisht mund te jene te pershtatshme per jeten.

Nje leter qe pershkruan zbulimin :http://arxiv.org/pdf/1512.00189v2

Per me shume rreth teleskopit Kepler,vizitoni:www.nasa.gov/kepler

Punimet artisitke me rezolucion te larte rreth ketij zbulimi :http://go.sdsu.edu/kepler/

Perditesimi per here te fundit 12 mars,2017.

Tags:EGZOPLANETE, KEPLER, UNIVERSI

Advertisements