Duke perdorur te dhenat publike te mbledhura nga misioni Kepler i NASA-s, astronomet kane kataloguar planetet kandidat qe mund te jene te ngjashme me 4 planetet tane shkembor nga dielli. Nxjerrja e kandidateve do te ndihmoje astronomet te perqendrojne perpjekjet e tyre kerkimore ne kerkim te jetes.

Analiza, e udhehequr nga Stephen Kane, nje profesor i fizikes dhe astronomise ne universiteti shkencor i San Francisco ne Kaliforni, nxjerri ne pah 20 kandidate te zbuluar nga Kepler qe jane me pak se dy here madhesia e Tokes dhe orbitojne yllin e tyre ne zonen e banueshme,distanca ku uji i lengshem mund te grumbullohet mbi siperfaqen e nje planeti orbital. Nga keto 20 kandidate, 9 jane hetuar me pare dhe u vendos per ti verifikuar planetet, duke perfshire te shquarit si: Kepler-62f, Kepler-186f, Kepler-283c, Kepler-296f dhe Kepler-442b.

Rezultatet jane paraqitur ne nje dokument te pranuar nga Astrophysical Journal.Letren e publikuar ne Astrophysical Journal mund ta lexoni ne :http://arxiv.org/abs/1608.00620.

Per me shume rreth teleskopit Kepler,mund te vizitoni:http://www.nasa.gov/kepler

Credit:NASA/JPL-Caltech

Perditesimi per here te fundit 12 mars,2017.

Tags:EGZOPLANETE, KEPLER, UNIVERSI

Advertisements