Pak e njohur,mjegullnaja IRAs 05437 + 2502 ka dallgezimet e jashtme ne mesin e yjeve te ndritshme dhe rete e erreta te pluhurit, qe rrethojne ate ne kete imazh te mrekullueshem nga teleskopi hubble. Ajo eshte e vendosur ne konstelacionin e Demit , ne afersi te avionit qendrore te galaktikes tone.
Ndryshe nga shume prej objektivave te Hubble-it, ky objekt nuk eshte studiuar ne detaje dhe natyra e tij e sakte eshte ende paqarte. Ne shikim te pare kjo duket te jete nje vend i vogel, vend i izoluar, por rajoni i formimit te yjeve mund te supozoje se efektet e rrezatimit ultravjollce te ashpert nga yjet e ndritshme te rinj ndoshta ishin shkaku i formave sy-infektues te gazit. Nderveprimi i nje ylli te ri me nje shpejtesi te larte,nga ku gazit dhe pluhurit mund te kene krijuar kete hark jashtezakonisht me tehe te mprehta .Nje yll i tille i pamatur do te ishin nxjerre jashte nga ky grup i ri i larget, ku ai ka lindur dhe do te udhetoje ne 200 000 km/ore ose me shume neper kete mjegullnaje.
Kjo re lodhur u zbulua fillimisht ne 1983 nga sateliti astronomikal infrared (IRAs), teleskopi i pare hapesinor per studim ne te gjithe qiellin me infra të kuqe. IRAS ishte i drejtuar nga Shtetet e Bashkuara, Holanda, dhe Mbreteria e Bashkuar dhe gjeti nje numer te madh te objekteve te reja qe jane te padukshme nga toka.
Credit:ESA,Hubble & NASA
Perditesimi per here te fundit 21 shkurt,2017.

 

Advertisements