jupiter-Hubble

 

Planeti Jupiter
Distanca/Orbita rreth Diellit: 778,340,821 km.
Distanca me e afert me diellin: 740,679,835 km.
Distanca me e larget me diellin: 816,001,807 km
Distanca nga Toka:365 milione milje,ose 558 milione km
Rrezja Mesatare: 69,911 km.
Perimetri Mesatar: 439,263.8 km.
Graviteti i Siperfaqes: 24.79 m/s2
Shpejtesia Mesatare e Orbites rreth Diellit: 47,002 km/h.
Dendesia: 1.326 g/cm3.
Periudha rrotulluese rreth vetes:9.9 ore te Tokes.
Periudha rrotulluese rreth Diellit:11.8 vite te Tokes
Temperatura minimale/maksimale ne Siperfaqe: -148 °C.
Perberjet Atmosferike: Hidrogjen 90%, Helium 2.7% + disa gjurme Metani, Amoniaku dhe Avuj Uji
Numri i henave:67 hena te njohura deri me tani
Karekteristikat e planetit:Jupiteri eshte planeti i 5-te nga Dielli dhe me i madhi nga te gjithe tjeret. Jupiteri eshte me shume se dy here me i madh se sa planetet e tjere, dhe (318 here me i madh se sa Toka).Jupiteri eshte objekti i katert qe ndricon ne qiell (pas Diellit, Henes dhe Venus).Jupiteri eshte vizituar per here te pare nga Pioneer 10 ne 1973 dhe me vone nga Pioneer 11, Voyager 1, Voyager 2 dhe Ulysses. Orbiteri Galileo ka orbituar rreth Jupiterit per tete vjet.New horizons ishte sonda e fundit qe vizitoj jupiterin gjate rrugetimit per ne planetin xhuxh Pluto.Sonda e NASA’s Juno ka vizituar planetin me 4 korrik. Ajo vazhdon te vezhgohet rregullisht nga syri i teleskopit Hubble.Jupiteri dhe planetet e tjere te gazit kane ererat e forta me shpejtesi te cilat jane te izoluar ne grupe te gjere . Perberjet Kimike dhe temperatura e lehte dallohet dhe jane pergjegjese per grupet me ngjyre qe dominojne paraqitjen e planetit. Grupet e lehta me ngjyra quhen zona, ato te erreta quhen rripa. Keto Grupe kane qene te njohur per disa kohe ne Jupiter, por komplekset dhe rajonet kufitare midis grupeve u pane nga Anija Voyager. Te dhenat nga hetimi Galileo tregojne se ererat jane edhe me te shpejta se sa pritej (me shume se 650 km ne ore) . Atmosfera e Jupiterit eshte pare te jete shume turbullt, kjo tregon se ererat jane te formuara nga brendesia e vet planetit dhe jo nga Dielli sic formohet ne Toke.upiteri eshte ne madhesine e duhur per te qene nje planet gazi. Jupiterit i duhet te ishte edhe 80 here me i madh se sa eshte aktualisht, qe te quhej Yll.Ne jupiter ndodhet nje stuhi gjigande aktive e njohur si ”Njolla e kuqe”,kjo ka nje madhesi nga 12 mije km deri ne 25 mije km.
1-Jupiteri eshte ne madhesine e duhur per te qene nje planet gazi. Jupiterit i duhet te ishte edhe 80 here me i madh se sa eshte aktualisht, qe te quhej Yll
2-Jupiteri ka nje fushe te madhe magnetike, shume here me te forte se sa e Tokes. Magnetosfera e tij zgjat me shume se 650 milion km. (Vini re se Magnetosfera e Jupiterit eshte larg nga ajo sferike – ajo zgjat vetem disa milion kilometra ne drejtimin drejt Diellit.
3-Jupiteri ka unaza si Saturni por shume te zbehta dhe te vogla ne krahasim me kete te fundit. Ato ishin krejtesisht te papritura dhe u zbuluan vetem kur dy shkencetare duke studiuar imazhet e mara nga Anija Voyager 1 kembengulen per egsistencen e unazave. Te gjithe te tjeret mendonin se shanset per gjetjen e tyre ishin zero, por faktikisht ndodhi e kunderta. Ndryshe nga unazat e Saturnit ato te Jupiterit jane me te erreta ( rreth 0,05). Ato ndryshe nga unazat e Saturnit, nuk permbajne akull. Unazat e Jupiterit jane te formuara nga grimca te vogla mikrometeorike dhe nuk mund te qendrojne per shume kohe per shkak te atmosferes turbulluese dhe gravitetit qe ka vete planeti .
4-Kometa Shoemaker-Levy 9
Ne korrik te 1994, Kometa Shoemaker-Levy 9 perplaset me Jupiterin me rezultate spektakolare . Efektet jane te dukshme edhe me teleskopet amatore. Mbeturinat nga perplasja kane qene te dukshme per gati nje vit pas perplasjes.
Advertisements