Do te mbijetoje secila prej ketyre galaktikave? Ne ate qe mund te jete quajtur si nje gjysme raund final ne nje turn te eliminimit te galaktikave, dy galaktikat spiralet NGC 7318 tashme jane perplasur. Fotoja e paraqitura eshte krijuar nga imazhet e marra nga teleskopi Hubble. Kur galaktikat rrezojne njeri-tjetrin, shume gjera mund te ndodhin duke perfshire shtremberim gravitacional te kondensimit te gazit per te prodhuar episode te reja te formimit te yjeve, dhe ne fund te fundit te dy galaktikat kombinohen ne nje. Keto dy galaktika jane pjese e kuinetit Stephan, nje raund i fundit i ndeshjes se galaktikave ka te ngjare te ndodhe gjate disa miliarde viteve te ardhshme me rezultatin perfundimtar te shume yjeve te shperndara dhe nje galaktike te madhe. E gjithe kjo ndoshta, galaktikat e mbetura nuk do te identifikohen lehte me ndonje nga komponentet e tij fillestare galaktikor. Kuineti Stephan ishte grupi i pare i identifikuar galaktikor, shtrihet rreth 300 milione vjet drite larg, dhe eshte e dukshme me ne teleskop me madhesi te moderuar drejt konstelacionit Pegasus

Image Credit: Hubble Legacy Archive, NASA, ESA

Perditesimi per here te fundit 2 prill,2017.

Tags:GALAKTIKA, HUBBLE, UNIVERSI

 

Advertisements