Misioni Kepler i NASA-s ka vertetuar zbulimin 1,284 planeteve te reja – gjetjen me te madhe te planeteve deri me sot.

“Ky njoftim me shume se dyfishon numrin e planeteve te konfirmuara nga Kepler”, tha Ellen Stofan, shkencetari kryesor ne Shtabin shkencor te NASA-s. “Kjo na jep shprese se diku atje, rreth nje ylli si i joni, mund te kete nje tjeter Toke si e jona.”

Analiza eshte kryer ne korrik 2015 ne katalogun e kandidateve te planeteve nga teleskopi Kepler, i cili identifikoi 4,302 planete te mundshme. 1,284 jane kandidate, dhe probabiliteti per te qene nje planet duhet te jete me i madh se 99 per qind .Kjo shtese prej 1,327 kandidatesh kane me shume gjasa te kerkoje nje studim shtese. Kjo analize e vlefshme u shtohet edhe e 984 kandidatet qe kane qene me pare te verifikuara nga teknika te tjera.

“Para se teleskopi Kepler te nisej ne hapesire, ne nuk e dinim nese eksoplanetët ishin te rralla ose te perbashket ne galaktike. Fale Keplerit dhe komunitetin kerkimor, ne tani e dime se mund te kete me shume planete sesa yje”, tha Paul Hertz, drejtor Astrofizikes ne Divisionin e Shtabit shkencor te NASA. “Kjo njohuri informon misionet e ardhshme qe jane te nevojshme per te na afruar gjithnje e me afer gjetjes se zbulimit te planeteve qe mbeshtesin jeten

Nga rreth 5.000 kandidate gjithsej te gjetur deri me tani, me shume se 3200 tani jane verifikuar, dhe 2,325 prej tyre jane zbuluar nga Kepler.

Zbulimet.
Misioni i kepler gjithsejt ka zbuluar (kanditate) 4,696 planete.
Numri qe jane konfirmuar jane 2,326 planete
Konfirmimi i planeteve qe jane me te vogel dhe ne te njejten mase si te tokes dhe qe orbitojne ne zonen e banueshme jane 21 planete.

Ndersa nga misioni i tej zgjatur i quajtur Kepler-K2:
jane zbuluar 247 planete
dhe konfirmuar vetem 47 prej tyre.

Nisur ne mars te vitit 2009, Kepler eshte misioni i pare NASA per te gjetur potencialisht planete te banueshme te madhesise se tokes. Per kater vjet, Kepler ka monitoruar 150.000 yjet ne nje cope te vetme te qiellit, duke perdorur nje teknike e quajtur tranzit. Ne vitin 2018, teleskopi i studimit te tranzitimit te ekzoplaneteve te NASA’s do te perdore te njejten metode per te monitoruar 200.000 yje te ndritshme.

Credit:NASA

13701236_1774543236135851_4424487229293826436_o (1)

Advertisements