Disa mijera vjet me pare, nje yll rreth 160 000 vite-drite larg nesh shpertheu, ne shperndarjen e filamenteve yjore neper qiell. Pasojat e ketij shperthimi energjetik jane treguar ketu ne kete imazh te mrekullueshem nga kamera e fushes se gjere 3 te telekopit hapesinor Hubble te NASA/ESA.

Shperthimi i yllit ishte nje xhuxh i bardhe i vendosur ne rene e Madhe te Magelanit, nje prej galaktikave me te aferta fshinje me galaktiken tone. Rreth 97% e yjeve ne kuader te rruges se qumeshtit qe jane ne mes 1 te 10 -tes dhe 8 here masat e Diellit pritet te perfundoje si xhuxh i bardhë. Keto yje mund te përballen me nje numer te fateve te ndryshme, njera prej te cilave eshte qe te shperthejne si supernova, disa nga ngjarjet e ndritura te verejtura ndonjehere ne univers. Ne qofte se nje xhuxh i bardhe eshte pjese e nje sistemi binar yjesh. Pas gelltitjes deri me shume se ajo mund te trajtoje – dhe zmadhimi per rreth nje here e gjysme e madhesis se diellit – ylli behet i paqendrueshme dhe ndezet ne nje supernove te llojit ”Ia.”

Ky ishte rasti per mbetjet e supernoves ketu ne foto, i cili eshte i njohur si DEM L71.Ishte formuar kur nje xhuxh i bardhe arriti ne fund te jetes se tij dhe e grabiti veten menjan,nxjerrja e nje reje te tejnxehur e mbeturinave ne proqes.

 

Advertisements