Objektet astronomike qe mund ti shohim per gushtin ,2017.

Eklipsi total diellor do dte ndodhi me 21 gusht 2017, neper te gjithe kontinentin e Amerikes.Gjithashtu mund te verehen Merkuri,Venusi,Marsi,Jupiteri dhe Saturni do te jene te ndritshem.Per me shume : https://www.space.com/33619-visible-planets-guide.html

https://www.jpl.nasa.gov/video/details.php?id=1483

Objektet astronomike qe mund ti shohim per qershor ,2017.

Nje feste planetesh dhe krahasoni Saturnin dhe Jupiterin! Kjo video tregon se ku dhe kur te vendosni teleskopin ose dylbit tuaja per te shikuar keto planete dhe henat me te medha te tyre. Per me shume ngjarje astronomike ,vizitoni:https://nightsky.jpl.nasa.gov/ .

Objektet astronomike qe mund ti shohim per muajin maj,2017.

Kete muaj, Jupiteri eshte i vendosur mire per ta shikikuar ate lehte gjate mbremjes, Saturni mund te shihet para mesnates, dhe hena kercen me Venusin, Merkurin dhe Marsin.Per me shume :https://nightsky.jpl.nasa.gov/

Objektet astronomike qe mund ti shohim per muajin prill,2017.

Cfare kemi per te shikuar ne qiell gjate muajit prill? Jupiteri, mbreti i planeteve, eshte i dukshem gjate gjithe neteve te ketij muaji, dhe shfaqja e meteoreve Lyrid do ndodhi me 22 prill dhe me shume se kaq, vizitoni faqen Night Sky Newtwork per me shume :https://nightsky.jpl.nasa.gov/

Objektet astronomike qe mund ti shohim per muajin mars,2017.

Kete muaj hena fsheh yllin e kuq Aldebaran, Venusi dhe Merkuri tregojne fazat e tyre. Gjej me shume informacion ne astronomi dhe ngjarjet ne zonen tuaj duke vizituar.https://nightsky.jpl.nasa.gov/

Objektet astronomike qe mund ti shohim per muajin shkurt,2017

Venusi dhe Marsi do te jene te ndrishem gjate gjithe ketij muaji, plus dy kometa dhe nje asteroid te ndritshem. Me shume informacion ne astronomi dhe ngjarjet ne zonen tuaj ,vizitoni:https://nightsky.jpl.nasa.gov/

 

Objektet astronomike qe mund ti shohim per muajin janar,2017.

Nje komete, plus hena, Venusi, Marsi dhe dhe shfaqja e Meteoreve Quadrantid do na shoqerojne fillimin e vitit te ri 2017!Per me shume vizitoni:http://www.jpl.nasa.gov/video/details.php?id=1454

Objektet astronomike qe mund ti shohim per muajin dhjetor,2016.

Cfare eshte e dukshme ne qiellin e nates gjate ketij muaji? Shih Merkurin, Venusin dhe Marsin gjate gjithe ketij muaji, plus kometen Eve per Vitin e Ri. Me pak fat, ju mund te kapni disa shfaqje meteoresh.

Per me shume informacion vizitoni:http://www.jpl.nasa.gov/video/details.php?id=1452

Shiko video:

___________________________________________________________

Objektet astronomike qe mund ti shohim per muajin nentor,2016.

image

Çfare kemi per nentorin: Venusi ne perendim te diellit, Jupiteri ne agim, dhe e fundit nje paraqitje e shkurter e Saturnit,planetit xhuxh Ceres, dhe me shume meteore!

Hena do te duket 14% me e madhe dhe 30 % me e ndritshme me daten 14 Nentor,keshtu mos e humbisni kete event.

Zgjohuni para lindjes se diellit çdo dite te ketij muaji per te pare Jupiterin mbi Spican, ylli i ndritshem ne konstelacionin e Virgjereshes, ne lindje dhe juglindje.

Vetem para agimit ne 23-24 nentor , shih gjysmehenen mbi Jupiter.

Nentori eshte nje kohe per te pare planetin xhuxh Ceres, por do ju duhet nje teleskop per kete.

Kete muaj, ashtu si muajin e kaluar, do te kemei tre shfaqje meteoresh Taurids Verior, e Leonids dhe Orionids .

Shiko video:

________________________________________________________

Objektet astronomike qe mund ti shohim per muajin tetor,2016.

Çfare kemi per muajin tetor? Nga fazat e henes deri tek Saturni, ketu jane disa gjera te mrekullushme qe ju mund te shihni ne qiell per kete muaj.

image

Faza e re e henes fillon fillon me 1 tetor. Sigurisht, hena e re nuk eshte e dukshme.

image

Me 3 dhe 4 tetor, hena do te kaloje mbi Venusin!

image

Ka tre shfaqje meteoresh ne tetor- Draconids, Taurids dhe Orionids. Mundohuni per ta gjetur Draconids ne 8 tetor.

Shikoje Taurids me 10 tetor.

Shfaqja Orinid mund te shihen naten e 21 dhjetorit.

Ne fund saturni,venusi dhe ylli i kuq Antares jane te dushem ne nje vije te drejte naten 27 tetorit.

Shikoje videon per me shume:

Referencat:NASA

_____________________________________________________________

Objektet astronomike qe mund ti shohim per muajin shtator,2016.

Ne nuk do te kemi nje eklips diellor deri me 21 gusht, 2017, por vezhguesit ne Afriken qendrore shikuan nje eklips unazor me 1 shtator, ku hena mbulon jo te gjithe diellin, . Vezhguesit gjithmone duhet te perdorin syze ose flitra per teleskop per te vezhguar direkt diellin.

Gjithashtu gjate ketij muaji, ka dy shfaqje te vogla meteoresh, te dyja me rreth 5 meteore te shpejte dhe te ndritshme ne ore gjate kulmit te tyre, te cilat do te jene afer agimit. E para eshte shfaqja Aurigids me 1 shtator,Hena e re nuk na pengon per te shikuar Aurigids.

Shfaqja e dyte eshte i Perseids me 9 shtator.

image

Ju mund te shihni henen ne mes te Venusit dhe Jupiterit me 2 shtator,gjithashtu dhe gjate henes se plote gjate ketij muaji ne mund te shohim opoziten e Neptuni.

________________________________________________

Eklipsi i ardhshem diellore do te ndodhi me 21 gusht,2017.

Per here te pare ne 99 vjet nje eklips i plote diellor do te jete i dukshem ne zemer te Amerikes, duke filluar ne Oqeanin Paqesor dhe do te perfundoje ne Oqeanin Atlantik. Ajo leviz neper te gjithe Ameriken veriore per 95 minuta. Zakonisht eklipset diellore jane ne zonat e largeta dhe shume here ata nuk jane edhe gjithsej eklipse diellore. Ata jane te pjesshem.Studiot Shkencore te NASA-s tregojne progresin e eklipsit diellor totale ne 21 gusht 2017. Gjate eklipsi natyrisht, “ana e erret e Henes” eshte ndriçuar plotesisht.#PyetaAstroAlb

path-760.png
Kjo eshte rruga qe do ndjeke eklipsi,fatkeqsisht shqiperia,por as europa nuk do mund te perjetoje eklipsin total te dielli.

Per me shume informacion vizitoni : http://eclipse.gsfc.nasa.gov/eclipse.html & http://www.nasa.gov/topics/solarsystem/features/eclipse/index.html

Informacion rreth eklipseve ne shqip,mund te vizitoni: http://wp.me/p7NJiw-cv dhe https://astroalbastronomy.wordpress.com/2017/01/09/te-dhenat-e-henes-nga-nasa-tregojne-rrugen-me-te-sakte-te-nje-eklipsi-diellor/

_________________________________________________________

Disa nete kur ne shikojme henen, ajo eshte e plote dhe e ndritshme; nganjehere ajo eshte vetem pak e ndritshme. Keto ndryshime ne pamjen quhen fazat e henes. . Kater fazat kryesore ndodhin rreth nje jave larg.
Me poshte eshte paraqiru Kalendari henor per vitin 2016.Ketu jane datat e fazave te henes per vitin 2016 , sipas NASA-s.

2016 Lunar Phases — New York, N.Y. (US/Eastern) Time

New Moon

First Quarter

Full Moon

Third Quarter

Jan. 2 Sa. 00:31
Jan. 9 Sa. 20:31 Jan. 16 Sa. 18:27 Jan. 23 Sa. 20:46 Jan. 31 Su. 22:29
Feb. 8 Mo. 09:40 Feb. 15 Mo. 02:47 Feb. 22 Mo. 13:20 Mar. 1 Tu. 18:12
Mar. 8 Tu. 20:55 Mar. 15 Tu. 13:04 Mar. 23 We. 08:01 Mar. 31 Th. 11:18
Apr. 7 Th. 07:25 Apr. 14 Th. 00:00 Apr. 22 Fr. 01:25 Apr. 29 Fr. 23:30
May 6 Fr. 15:31 May 13 Fr. 13:03 May 21 Sa. 17:16 May 29 Su. 08:13
June 4 Sa. 23:01 June 12 Su. 04:10 June 20 Mo. 07:04 June 27 Mo. 14:20
July 4 Mo. 07:03 July 11 Mo. 20:52 July 19 Tu. 18:59 July 26 Tu. 19:02
Aug. 2 Tu. 16:46 Aug. 10 We. 14:22 Aug. 18 Th. 05:29 Aug. 24 We. 23:44
Sept. 1 Th. 05:04 Sept. 9 Fr. 07:50 Sept. 16 Fr. 15:07 Sept. 23 Fr. 05:59
Sept. 30 Fr. 20:13 Oct. 9 Su. 00:35 Oct. 16 Su. 00:25 Oct. 22 Sa. 15:16
Oct. 30 Su. 13:39 Nov. 7 Mo. 14:52 Nov. 14 Mo. 08:53 Nov. 21 Mo. 03:34
Nov. 29 Tu. 07:19 Dec. 7 We. 04:03 Dec. 13 Tu. 19:06 Dec. 20 Tu. 20:56
Dec. 29 Th. 01:54

Ketu mund te lexoni fazat e henes:http://wp.me/p7NJiw-8U

Perditesimi per here te fundit 1 gusht,2017.

 

Advertisements